בצילום אלון שייח עבדאללה - סימון MTO1111202 - קרדיט עמית רפאל צורן
על האלונים
עץ האלון הוא העץ האולטימטיבי. גדול, הדור, חזק, קשה, אציל, קדוש, בריא, מאריך ימים, קבוע, יציב, עמיד, שימושי, חסכן, חברותי, מזין, מתבלן, מרפא, משמח, מועיל וגמיש.
מעמדו של עץ האלון כעץ אציל נחשב ודומיננטי, די מפתיע למרות שהוא אינו שיאן בשום קטגוריה של עצים. הוא לא העץ הגבוה ביותר, לא העץ הגדול ביותר, איננו המבוגר ביותר, לא הקשה ביותר, אין הוא צומח מהר במיוחד. אם כך, מה מייחד אותו כל כך? האלון הוא בין הסוגים הנפוצים ביותר בהמיספרה הצפונית, הוא מתמיד, עמיד ומצליח בכל סביבת גידול. בארץ הוא העץ השליט בחורש הטבעי, באגן הים התיכון הוא גם כן עץ עם נוכחות רבה. האלון מרכיב עיקרי ביערות של מדינות קרירות עם משקעים רבים. באנגליה, באירופה, באמריקה הצפונית ובאסיה. נוכחותו המסיבית, עמידותו, העוצמה וההדר של העץ זיכו אותו להיות סמל רשמי במקומות רבים.
החורש הים תיכוני, שהוא המקור לגינון הים תיכוני, נקרא חברת האלון המצוי-אלה א”י. האלה הארצישראלית היא עץ יותר קטן ודק עם מופע שברירי מה. בארצנו מתארחת שנים רבות, אחותה מהרי האטלס, האלה האטלנטית. קרוב לוודאי, שאלה זו, היא הגדולה, היציבה, העמידה, הכבירה והקדושה שבעצי הארץ. בעלת יכולת התאקלמות בתנאים קיצוניים של מדבר, אזור לח, ואזור גשום. מגיעה למימדי ענק ובעלת יכולת שרידות ואורך חיים מרשימים.
באתר כתבות במגוון נושאים רחב ועשיר אודות האלון.
הסוג אלון (Quercus) מונה 600 מינים ומהווה שני שלשי ממשפחת האלוניים (Fagaceae) המונה יותר מ – 900 מינם. מבין עצי העלום, (כמאה אלף מינים) הסוג אלון, הוא מהגדולים ביותר. מגוון מיניו נופל רק מהסוגים שיטה (1,2000 מינים), פיקוס (800 מינים) ואקליפטוס (750 מינים). מכל סוגי הצמחים המעוצחים הוא גבין המגוונים ביותר, שולט או מהווה מרכיב מרכזי בנופי הבר והתרבות של שטחים נרחבים בחצי הכדור הצפוני. בסוג מקובל לכלול 450 מינים של אלונים במובן הצר ועוד 150 מיני ציקלובלנופסיס (Cyclobalanopsis) – עצים מדרום מזרח אסיה ויפן שדם הם מאונפיינים בפרי אגוז בצורת בלוט בתוך ספלול, אולם הם נבדלים מהאלונים בכמה תכונות, הבולטת בהן היא סידור קשקשים בספלול.
מיהו האלון?
מבוא להכרת הסוג
מאת: מיכאל אבישי
את מיכאל אבישי הכרתי לראשונה ביום עיון אלונים בישראל, שנערך בתחילת ינואר 2012 בגן הבוטני בירושלים. הכרות קצרת ימים, בעלת משקל סגולי רב. זו היתה תחנה משמעותית במסלול לימודי בתחום האלונים. שנה מאוחר יותר, זימנתי את מיכאל להשתתף כמרצה מרכזי ביום עיון אלונים שערכתי בחודש מרץ 2013 במשתלה. הרצאת מבוא זו על עץ האלון היא הראשונה שאני מכיר אשר בה מיכאל מופיע באינטרנט.
מיכאל אבישי
1935-2018